A tűzoltó készülékek csoportosítása

Magyarországon jelenleg a tűzoltó készülékek két nagy csoportját különböztethetjük meg. Ismerjük jelenleg az ún. hagyományos, más néven az MSZ 1040-es készülékek (pontosan meghatározva: az 1995. február 18-ig gyártási engedélyt kapott magyar tűzoltó készülékek) nagy – de ma már egyre kisebb létszámú – családját, illetve ismerjük a tűzoltó készülékek jövőbe mutató új generációját, melyet európai normának megfelelő, vagy EN-es névvel illetünk. Ez a kettősség – a vonatkozó rendeletek értelmében – 2014-ig fog fennállni a hazai tűzoltó készülék választékban.

A 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet értelmében:

A tűzoltó készülékek nagyság szerinti csoportosítása

Hagyományos készülékek EN-es készülékek
Megnevezés: Össztömeg: Megnevezés: Össztömeg:
Kézi - 25 kg Hordozható - 20 kg
Hordozható - 250 kg Mozgatható 20 kg felett
Szállítható - 1000 kg    
Járműre épített 1000 kg felett    

A tűzoltó készülékek oltóanyag szerinti csoportosítása

A tűzoltó készülékek oltóanyag szerinti csoportosítása során mind az MSZ 1040-es, mind az EN-es készülékek között ugyanazt az öt fő- és két-két alcsoportot találhatjuk meg. Ezek szerint vannak:

A tűzoltó készülékekben használt oltóanyagokról részletesebb adatok, információk az Oltóanyagok c. lapon találhatók.

A tűzoltó készülékek hajtóanyag tárolás módja szerinti csoportosítása

A hajtóanyag tárolás módja szerint két nagy csoport létezik. Az egyik a hajtóanyag-palackos tűzoltó készülékek csoportja, míg az ettől eltérő készülékeknél a hajtóanyag is az oltóanyagtartályban található. Ez utóbbi esetben az MSZ 1040-es szabvány szerint belenyomott gázos, míg az MSZ EN 3, illetve MSZ EN 1866 szabványok szerint állandó nyomású tűzoltó készülékről beszélünk. Ám ez csak elnevezési különbség, az elv, illetve a műszaki megoldás, felépítés ugyanaz.

Valid HTML5  Valid CSS3  Adobe Flash Player letöltése  Adobe Reader letöltése  Nyomtatható verzió
A TKJ Kft. elérhetőségei E-mail küldése