A tűzoltó készülékek teljesítménye

 

A kívánt rész eléréséhez kattintson a megfelelő szövegre!

MSZ 1040-es
készülékek
MSZ EN 3-as
készülékek
MSZ EN 1866-as
készülékek
Fontos
tudnivalók

 

A tűzoltó készülékek teljesítményét még a forgalomba kerülést megelőzően meghatározzák a szilárd anyagok, valamint az éghető folyadékok – vagyis az A és a B tűzosztályú tüzek – vonatkozásában. A C és D tűzosztály, vagyis az éghető gázok és fémek esetében csak az alkalmazhatóságot kell bizonylatolni, az elérhető oltásteljesítményt nem.

Az „A” tűzosztály jele A „B” tűzosztály jele A „C” tűzosztály jele

A tűzoltó készülékek teljesítményének mérését ún. vizsgálati tüzek oltásával végzik. Az adott készülékkel eloltható legnagyobb méretű vizsgálati tűz, vagy tüzek jelét feltüntetik a készülékre ragasztott használati utasításon (matricán).

Sajnos a tűzoltó készülékekben jelenleg megmutatkozó kettősség ebben a tekintetben is bonyolítja a helyzetet. Más jelölést láthatunk az MSZ 1040-es és mást az EN-es készülékeken, ez utóbbiak között pedig eltérést mutat a hordozható és a mozgatható tűzoltó készülékeken alkalmazott jelölés.


 

 

MSZ 1040-es készülékek

Az MSZ 1040-es készülékeken az A tűzosztályú tüzek oltására vonatkozó jelölés például a következőképpen nézhet ki:

A10, vagy A50

Ezzel a jelöléssel kapcsolatban elegendő annyit tudnunk, hogy a tűzoltó készülék egy olyan légszáraz fenyőlécekből rakott máglya tüzének oltására alkalmazható biztonsággal, amelyben a faanyag tömege kilogrammban kifejezve az A-betű után álló számnak felel meg. Vagyis a fenti példáknál maradva az előbbi jelölésben megjelenített szám 10, míg az utóbbiban szereplő 50 kg faanyagot jelent.

Az éghető folyadékok vonatkozásában az MSZ 1040-es készülékeken pl. az alábbi jelölést láthatjuk:

B14, vagy B20

Ezek a betű-szám kombinációk egy fémtálcában égő benzinszármazék tüzére vonatkoznak. A matricáról leolvasott adatokból azt tudhatjuk meg, hogy a készülékkel eloltható tűz felületét a betű után következő szám tized-négyzetméterben fejezi ki. Tehát az első esetben 1,4 m2, míg a másodikban 2,0 m2 felületű tűz oltható el a készülékkel biztonságosan.


 

 

EN 3-as hordozható készülékek

Az európai normáknak (MSZ EN 3) megfelelő hordozható készülékeken az A tűzosztályú tüzek oltására vonatkozó jelölés például a következőképpen nézhet ki:

34A, vagy 55A

Ezzel kapcsolatban annyit tudhatunk, hogy a készülékkel biztosan eloltható falécekből rakott máglya méretei a következők:

Szélessége: 50 cm
Magassága: 56 cm

Ez a két adat állandó. A máglya hosszúsága azonban változik és azt az A-betű előtt álló szám fejezi ki tized-méterben. A fenti jelek tehát egy 3,4 m-es, illetve egy 5,5 m hosszú máglya biztonságos eloltásának képességére utalnak.

 

A osztályú vizsgálati tűz oltása képekben

 

Az éghető folyadékok vonatkozásában az EN 3-as készülékeken pl. az alábbi jelölést láthatjuk:

89B, vagy 144B

Ezek a betű-szám kombinációk szintén egy fémtálcában égő benzinszármazék tüzére vonatkoznak. A matricáról leolvasott adatokból azt tudhatjuk meg, hogy a készülékkel eloltható tűz tálcájában mennyi folyadék volt. Ugyanis a betű előtt álló szám ezt fejezi ki literben. Tehát az első példában 89 liter, míg a másodikban 144 liter folyadék oltásáról van szó.

Amit még tudhatunk az az, hogy a tálcában lévő összes folyadék 1/3-a víz, 2/3-a pedig meghatározott minőségű benzin. Természetesen a vonatkozó szabványból (MSZ EN 3/1) az adott folyadékmennyiséghez rendelt tűzfelületet is megismerhetjük.

A és B vizsgálati tűz oltása videón

Az alábbi felvételen a Maxima PKM12A típusú, állandó nyomású 12kg-os (ISOCONP 80-as oltóporral töltött) ABC porral oltó tűzoltó készülék MSZ EN 3 szabvány szerinti 55A, illetve 233B vizsgálati tüzek oltási tesztje látható.

Ez a szilárd, illetve folyékony éghető anyagok tüzeinél a szabvány szerinti legnagyobb oltásteljesítmény.

A biztonságos oltás bizonyítéka, hogy az oltás során csak kb. 7 kg oltóanyag került felhasználásra.

A felvételek a Kö-Jó Tűzvédelmi Zrt. tulajdonát képezik, felhasználásuk előzetes hozzájárulás birtokában történt.


 

 

EN 1866-os mozgatható tűzoltó készülékek

Az EN normáknak megfelelő (MSZ EN 1866) mozgatható készülékek teljesítményjelölése az A tűzosztály tekintetében megegyezik a hordozható készülékeken láthatóakkal, a B jelű egység tüzek vonatkozásában azonban a következő jelölésekkel találkozhatunk:

I B, II B, III B és IV B

Ez a jelölés több 21B és 233B jelölésnek megfelelő éghető folyadékkal töltött tálca egyidejű oltására utalnak az alábbiak szerint:

Jelölés 21B tüzek száma 233B tüzek száma
I B 1 1
II B 2 1
III B 3 1
IV B 4 1

 

 

FONTOS TUDNIVALÓK!

A tűzoltó készülékek kiválasztásánál mindenképpen tekintettel kell lenni a lehetséges tűzoltó készülékek teljesítményére. Ha ugyanis nem figyelünk, előfordulhat, hogy nagyobb töltettömegű, de kisebb teljesítményű készüléket vásárolunk.

Természetesen előfordulhat, hogy a vonatkozó szabályozás meghatározza az alkalmazható tűzoltó készülékek minimális töltettömegét, vagy teljesítményét. (Lásd: Hol? Milyet? Mennyit? lapot.) Ám ebben az esetben is megvan a lehetőségünk arra, hogy az azonos oltóanyagú és töltettömegű készülékek választékból a legjobbat, vagyis a legnagyobb oltásteljesítményűt válasszuk ki.

Valid HTML5  Valid CSS3  Adobe Flash Player letöltése  Adobe Reader letöltése  Nyomtatható verzió
A TKJ Kft. elérhetőségei E-mail küldése